Åre hade redan tidigt en hel del turister, men från början fanns det inte några direkta hotell. Hotell Åreskutan, som i dag heter Åregården, stod färdigt först år 1895. Det var en nyinflyttad kvinna som tog initiativ till att bygga hotellet när hon upptäckte att turismens möjligheter inte var de bästa. År 1897 stod också Grand Hotell färdigt i Åredalen och då behövde Åreskutan uppdatera sig. Inför sekelskiftet utökade de därför sin rörelse med Socitetspaviljongen som också den finns kvar än i dag.

Hotell, curling och vintersport

När det nu var möjligt för turister att övernatta i Åredalen invigdes också Bergbanan år 1910. Eftersom hotellen med tiden blev välbesökta byggdes också Fjällstugan upp, och det var nu stegen mot en vintervänlig ort lades. STF hade under en lång tid planerat en bergbana men på grund av strul med finansieringen dröjde det lång tid innan den byggdes. När det gäller just vintersport i Åre var det curling som dominerade, och varje år hölls en curlingvecka under början av mars. Allt eftersom blev det sedan populärt att utöva även andra vintersporter på orten och det anlades en kälkbana längs med bergbanan. Under flera års tid höll man tävlingar i olika vintersporter och för att locka fler deltagare gjorde man också kortfilmer om dem. På Åresjön kördes också flera travtävlingar under tiden den var isbelagd.

När det gäller just vintersport har flera större tävlingar grundats i Åre. Årebragden, en av världens äldsta tävlingar i störtlopp grundades här under 1920-talet och blev senare internationell. Innan just alpin skidsport blev stor var det också möjligt att kunna åka på turer eller att utöva längdåkning.

Flera hotell och vandrarhem byggdes i Åre och det blev en blandad kompott av människor som sökte sig hit. År 1938 infördes rätt till två veckor betald ledighet i Sverige och då började allt fler tjänstemän och liknande också att söka sig till Åre för vintersporter, vandring och annat.

Liftbyggen

När det gäller vintersport var det också i Åredalen den första släpliften i Sverige byggdes. Den stod klar år 1940 och innan det hade man varit tvungen att gå upp och ner för backarna. Liftbygget började under mitten av 1939, och trots att andra världskriget bröt ut under byggandet kunde liften färdigställas.

Åredalen i modern tid

Även under senare tid har Åredalen fortsatt att utvecklas just när det gäller turism. Flera tusen människor kommer hit både under sommar och vinter och det ställer höga krav på hotell och annan service. År 1968 öppnade det första Ving-hotellet i Sverige, Tott Hotell i Åre. Det öppnade också ett helt handikappanpassat hotell år 1969, men det blev sedan en flyktingförläggning. Något som också har en hel del inverkan på turismen är de alpina världscuperna som då och då äger rum i Åredalen. De lockar både svenska turister och en hel del utländska tävlande och besökare. I dag är Åre framför allt känt i vintersportsammanhang men det är också ett hundratal besökare som kommer till Åredalen varje år för att vandra och njuta av fjällets luft.