Åredalen är ett mindre samhälle som ligger i Jämtlands kommun. Det finns ungefär 10 000 bofasta invånare här som bor här vinter som sommar. Järpen är Åres centralort och här är antalet invånare ungefär 1500 stycken. I Åre är ämnen som jakt, fiske, jordbruk och turism mycket stora och de flesta som bor här livnär sig inom yrken som handlar om de här sakerna.

Vad är Åre känt för?

Åre är i dag känt för bra möjligheter att åka skidor under vintern och det finns flera bra skidanläggningar att välja bland. Det har investerats en hel del i liftar, olika hotell och i Åre överlag just tack vare vinterturismen. Som skidåkare kan man njuta av både utförsåkning, slalom och en hel del annat. SkiStar driver också ett bra skidsystem i Åre by.

Det är dock inte bara under vintern som det finns saker att göra i Åre. Under sommaren kan man plocka olika bär och svampar i naturen, njuta av vandringsleder och cykla omkring på fjället.

Samiska i Åre

När man kommer till Åre möts man av en skylt där kommunens namn både står på svenska och på samiska. Det beror på att Åre fungerar som förvaltningskommun för samiskan. Det betyder att det bland annat krävs att kommunen erbjuder skola, förskola och annat även på det samiska språket. Åredalen är ett samiskt kärnområde och fjällen har under flera århundraden varit viktiga för renarnas bete. På Åresjön bedrevs vinterslakt under flera årtionden och renar har gått fritt runt omkring Åre. Som besökare kan det vara bra att komma ihåg att många regler och liknande som finns i Åre härstammar från den gamla tiden och fortfarande gäller. Det är till exempel inte tillåtet att skräpa ner på fjället, och på många ställen ska det vara lugnt.

I de fall man som turist väljer att åka omkring i Åredalen gäller det också att man kommer ihåg att visa hänsyn. Om renar passerar vägen måste man till exempel låta dem göra det i fred och om det är en stor hjord kan det ta en stund för dem att passera. Om man inte vill stöta på livs levande renar kan det vara klokt att hålla sig i Åre eller i skidbackarna. Där är risken att möta djur närmast minimal. För den som är intresserad av djurlivet finns det dock också möjlighet att ta sig ut på långfärdsskidor. Om man är lite tyst finns det möjlighet att se både älgar, harar och annat spännande under turen.

Alltid något att se eller göra

I Åredalen kan man finna något att se eller göra oavsett vilka intressen man har, eller hur gammal man är. Det spelar inte heller någon roll när på året man besöker Åre. Om man vill undvika de mest populära perioderna gör man klokt att åka under de veckor då det inte är höstlov, sportlov eller liknande. Under sommaren är det inte heller lika mycket folk i Åre, men nackdelen är att det inte heller är snö i backarna för den som är intresserad av att åka skidor eller utföra någon annan vintersport.