Alla som tycker om att åka skidor bör prova på att åka i Åre. Den här platsen kan närmast ses som de svenska alperna och här finns det möjlighet att prova på flera olika typer av skidåkning. Den högsta punkten heter Åreskutan och den ligger hela 1420 meter över havet. Det går att vandra hit och beskåda utsikten över Åresjön och hela Åredalen. För den som vill åka skidor snabbt utför finns också den högsta fallhöjden här. Fallhöjden är hela 890 meter och här finns också den ända karbinbanan i Norden. Backarna är av bra klass överlag och här har också hållits stora tävlingar, till exempel det alpina VM.

Skidbackar för alla

I Åre finns det över 40 olika liftar och över 103 pister. Den som vill åka långt kan ta sig till den längsta pisten på 6.5 kilometer. Det finns fyra olika mindre områden att åka i och i alla dessa finns det backar både för nybörjare och för mer avancerade åkare. För den som gillar att åka längdskidor går det också att åka både på fjäll och i olika spår. För den mer oerfarne finns det också guidade turer och olika skidskolor att ta del av.

Stora möjligheter att åka utanför backarna

I Årefjällen finns det inte bara bra skidbackar och färdiga spår. Det går också att ta en tur i offpister, i skogen eller på större och mer fria ytor om man så vill. Vill du ha en större utmaning kan du ta dig till Åreskutans topp. Du kan tolka bakom en skoter eller välja att gå upp till Åreskutans toppmast. Här finns flera fina pister att välja bland. Från den här punkten kan det då och då gå en del laviner och det är viktigt att du som åkare håller koll på det. Även Svartbergets offpist är bra för dig som vill njuta av mer äventyr. Här är lavinfaran ofta stor med en kraftig lutning trots att fallhöjden är omkring 400 meter. Här krävs det att du är en duktig åkare för att du ska kunna ta dig ner. Du måste också vara bra på att bedöma risken för laviner både innan du åker och när du redan är i backen. Om du vill åka offpist, men inte känner dig helt trygg kan du också följa med på guidade turer.

Att göra när skidbacken inte lockar

Om det inte känns lockande att ge sig ut i skidbacken, eller om vädret inte tillåter det finns det också flera andra aktiviteter att ta del av. Bastu, äventyrsbad, afterski och nattklubbar är bara lite av allt om finns. Du kan också njuta av härliga promenader i stan eller på fjället, med eller utan snöskor på fötterna.

I Åredalen har det länge funnits mycket att göra och det märks att turismen är något de boende satsar mycket på. God mat, bra boenden och flera intressanta aktiviteter har varit huvudämnen sedan länge. Redan för många år sedan när turister fick övernatta hos de boende i Åredalen satsades det på just turismen. Det har lett fram till det Åredalen är i dag.