Om man vill besöka Åredalen finns det en hel del att tänka på. Man ska för det första ordna själva resan, och efter det ska man veta vad som ska göras på plats. Men hur reser man, hur ser det ut med kostnader och hur tar man sig runt i Åre?

Att ta sig till Åre

Det finns flera sätt att ta sig till Åre på. Om man inte är rädd för en lång bilfärd går det utmärkt att bila till Åre. På vintern bör man dock vara medveten om att vägarna kan vara både snöiga och hala av is, och det kan vara bra att vara en relativt bra bilförare. Om man inte vill eller har möjlighet att köra bil kan man också åka kollektivt. Det går tåg från Stockholm direkt till Åre och man kan också åka från andra städer, men med ett par byten längs med vägen. I de fall man vill flyga går det också bra. Om man flyger från Stockholm kan man landa direkt i Östersund utan byten, och från andra platser kan man flyga till Arlanda och byta plan där. Det går också utmärkt att flyga direkt från Bromma till Östersund. Om man inte har så långt till Åre finns det också lokalbussar som går direkt tills skidorten.

När är det bäst att besöka Åredalen?

Beroende på vad man vill göra i Åre kan det finnas olika tillfällen då det är mer eller mindre lämpligt att turista på orten. Om man vill åka skidor börjar säsongen i december och den slutar sedan i april. Liftarna stängs strax efter valborg. Snön ligger dock vanligen kvar i maj och om man vill njuta av en fjällvandring med snö går det utmärkt även då. Om man vill vandra i snöfri terräng bör det ske under senare sommartid. Det är dock viktigt att tänka på att myggen kan vara relativt envisa under sommaren.

Vad kostar det att semestra i Åre?

Som turist bör man vara medveten om att både resor, övernattningar och mat stiger i pris under de allra populäraste säsongerna. Under perioder som jul, sportlov, nyår och påsk blir allt dyrare än innan. Om man vill semestra lite billigare kan det vara klokt att planera in så att resan inte hamnar under de klassiska semesterperioderna. Då slipper man ofta dessutom trängas i backen, långa liftköer med mera.

Att ta sig runt i Åredalen

Under vintersäsongen går det skidbussar flera gånger om dagen i Åre. Om man har ett liftkort är det helt gratis att åka med både på korta och långa sträckor. Det är inte heller speciellt svårt att få tag i en taxi om man vill åka någonstans, och vid längre utflykter eller upptäcktsfärder finns det också möjlighet att hyra bilar vilket rekommenderas. Om man reser till Åre under de populäraste perioderna är det dock klokt att boka in både boende, eventuella hyrbilar och annat i mycket god tid. På så sätt slipper man tänka på att behöva vänta länge på att få en hyrbil och kanske missa det man vill se.