I Åre finns det en hel del att göra oavsett om det är sommar eller vinter. Här får du ett par tips på roliga aktiviteter för alla besökare.

Skidskola

Många som kommer till Åre och fjällen på vintern väljer att anmäla sig till en skidskola. Kurser finns i flera olika svårighetsgrader och nivåer. Vissa skidskolor lär ut grunder, andra tricks och andra hur man får upp fart i backen. Oavsett om man inte alls åkt skidor innan, eller om det var länge sedan man åkte kan man finna en skidskola som passar.

Fiske och pimpel

Man kan inte bortse från att det finns en hel del fina åar och sjöar i Åredalen. Det gör att många fiskare lockas till platsen varje år. Det går att fiska under hela året. Under sommaren kan man både flugfiska, meta och använda sig av spinnfiske. Under vintern går det bra att pimpla i de isbelagda sjöarna. Beroende på var man väljer att fiska finns det flera olika fina fiskarter att fånga och flera av dem är också bra som matfisk. Det kan dock krävas fiskekort på en del fiskeplatser och det kan vara klokt att hålla lite extra koll på det.

Hundspann

För dig som gillar fart och fläkt kan hundspann vara ett alternativ. Här åker man i en släde bakom ett antal hundar och man kan antingen åka snabbt eller lite långsammare. Hundspann körs ofta längs guidade turer på en eller ett par timmar men det finns också möjlighet att åka mellan flera olika ställen och övernatta längs vägen. Om man har lite erfarenhet och vill prova på att köra själv finns det också kurser man kan gå för att lära sig mer innan man till slut själv kan hyra ett hundspann och åka runt tillsammans med familj eller vänner.

Turridning

Även i Åredalen finns det möjlighet att umgås med hästar av olika slag. Här man kan aningen följa med på guidade turridningar eller hyra en häst och rida fritt i naturen. Det kan vara bra att tänka på att inte rida ensam. Fjället är stort och det kan blåsa upp snabbt. Utan mycket erfarenhet av omgivningen kan det bli svårt att hitta tillbaka. De flesta hästar som används för turridning är av kraftigare raser som tål kyla relativt väl. Just turridning är en aktivitet som passar lika bra på sommaren som på vintern, även om det ofta kan vara skönare, speciellt för nybörjare, att rida när det är lite varmare ute.

Grotturer och vandring

Om man är av äventyrligare slag är grotturer riktigt spännande. I Åbydalen finns det gott om grottor och tillsammans med en guide kan man utforska dem. Ibland är det ståhöjd, ibland får man krypa och om det är vattenfyllt kan man behöva åka kanot eller flotte för att kunna ta sig fram i grottan. Om man gillar att utforska men inte vill gå in i mörka grottor kan en fjällvandring vara ett bra alternativ. Man kan antingen gå själv längs vandringsleder eller njuta av guidade turer.