I Åredalen finns det en hel del att se och göra. I den här artikeln får du tips om en del sevärdheter som kan vara värda att besöka.

Naturum

I Naturum kan du titta på flera intressanta utställningar och få reda på mycket om djur, natur och traditionellt liv utan att behöva ge sig ut i naturreservatet. Som besökare får du också reda på en hel del om den rennäring som bedrivits i Åredalen i flera generationer. Här finns vackra snidade träväxter att titta på samt fina trädjur som påminner om naturen. I utställningarna kan besökaren njuta av intressanta fakta om allt från fjällämlar till istiden. Här spelas musik upp tillsammans med fågelljud och annat. Antingen kan man gå omkring själv eller boka in en guidad tur.

Tännforsen

Sveriges största vattenfall. Det är en härlig känsla att se fallhöjden på 38 meter. Fallets bredd är 60 meter och det gör att den fallande ytan är hela 1920 kvadratmeter. Det är en mycket imponerande syn att se vattnet falla och skummas långt nere. Om du gillar natur är det inte bara fallet i sig som är intressant. Runt omkring vattnet finns också ett naturreservat med flera olika lavar. Många av sorterna finns i normala fall bara på berg vid Atlantkusten. Det finns dessutom en intressant restaurang och möjlighet att ta med sig picknick om man så vill.

Åre Glashytta

I Duveds stationshus finns Åre Glashytta. Här kan du se in i glasblåseriet på nära håll. Oavsett om du söker efter en staty för prydnad eller om du vill ha ett föremål att använda till vardags finner du det här. Det finns dessutom traditionella föremål att titta på som hör samman med den tidiga kulturen i Åredalen. Med lite tur kan du som besökare lyckas komma in i glashyttan precis när glas ska blåsas och då får du chans att beskåda hela proceduren.

Enaforsholm Fjällträdgård

Om du gillar trädgård och odling är det här troligen något för dig. Nära den norska gränsen ligger Enaforsholm Fjällträdgård där flera fantastiska växter kan beskådas. Trädgården grundades av Sven Gréen omkring år 1945, men det finns tecken på att växterna har funnits där sedan långt tidigare. Trädgården ligger i Sveriges allra hårdaste växtzon, och vanligen kan inte många växter lära sig att trivas här. I den här trädgården finns dock fler än 50 olika buskar och träd samt över 200 perenna växter som lärt sig att uppskatta det kyliga och stundtals mycket snöiga klimatet.

Förutom de här ställena finns det också flera olika naturupplevelser att se runt om på fjället. Djur, unika växter, stenar och annat som inte hittas någon annanstans i världen kan den uppmärksamme finna på sina vandringar. På vintern är det också möjligt att se laviner, spännande isformationer och en hel del annat. Dessutom finns det flera vackra sjöar att åka skridskor på under vintertid, eller att bada i när vädret är varmare. Vattnet är klart och det finns ofta ett relativt aktivt djurliv även under vattnet yta. Här finns alltså något att se och uppleva för alla.